Välkommen till Brösarps backar.

Brösarps backar, med sitt karaktäristiska kuperade landskap, står som en ikonisk symbol för Österlen i Skåne. Dessa naturliga formationer är inte bara en attraktion för besökare utan även en viktig del av regionens arv och ekosystem.

Genom årens lopp har Brösarps backar blivit välkända för sin skönhet och unika geologi. De södra backarna, som är särskilt populära, erbjuder enastående vyer över det omgivande landskapet och Verkeåns dalgång. Men även de norra backarna, större och högre, bär på en charm och skönhet som inte går att förbise.

Att vandra genom Brösarps backar är som att ta en resa genom historien. Dessa formationer är en del av det sista utskottet från istiden och en del av Linderödsåsens högplatå som sakta eroderar mot Hanöbukten. Genom århundradena har de format landskapet och gett upphov till en mångfald av växt- och djurliv.

För många är Brösarps backar själva sinnebilden av Österlen. Här kan man njuta av blomstrande gullvivor, se det nostalgiska ångtåget glida genom det böljande landskapet och upptäcka små guldkorn av naturens skönhet i varje skrymsle och vrå.

Men Brösarps backar är en del av Verkeåns naturreservat, ett av södra Sveriges mest omfattande naturskyddsområden. Det är en påminnelse om vårt ansvar att bevara och vårda dessa naturliga skatter för framtida generationer att njuta av.

Sammanfattningsvis är Brösarps Backar inte bara ett utflyktsmål för dem som söker en stunds avkoppling i naturen; de representerar också en viktig del av Österlens identitet och en påminnelse om den naturliga skönheten och mångfalden som präglar denna vackra region i södra Sverige.

Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen

Brösarps södra backar

Brösarps södra backar bjuder in till en förtrollande utflykt i naturens sköte, där varje säsong målar landskapet med sin egen färgpalett. Under våren, i maj månad, är det gullvivornas tid att lysa upp backarna med sitt glödande gula sken. Men det är inte bara gullvivorna som tar scenen – backsippan, trift, gullusern, mandelblom och backtimjan är bara några av de många växter som sätter sin prägel på det kuperade landskapet.

För den som söker en paus längs vägen utgör rastplatsen längs riksväg 9 ett välkommet stopp. Här, omgiven av blomstrande mandelblom, backsippa och gullviva, kan man njuta av en stunds avkoppling och kanske en välbehövlig fikapaus. Det är inte för inte som denna rastplats 2007 blev hyllad som “Skånes bästa” av Motormännen.

Brösarps södra backar är särskilt tillgängliga för kortare stopp längs vägen, vilket gör dem till ett perfekt val för resenärer som önskar en smak av naturens skönhet utan att behöva avvika alltför långt från sin färdväg. Men för de som har tid och lust att utforska mer av området finns möjlighet att vandra längs Backaleden och delar av Skåneleden, och på så sätt fördjupa sig i den bedårande miljön.

April och maj är de bästa månaderna för att uppleva Brösarps södra backar i all sin prakt, när gullvivorna och backsippan skapar ett hav av blått och gult som sträcker sig över det vackra landskapet. Oavsett om man bara gör en kort paus eller tar sig tid att utforska mer av området till fots, är Brösarps södra backar en plats som bjuder in till reflektion och en närmare kontakt med naturen.

Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen

Brösarps norra backar

De norra backarna vid Brösarp bjuder på en spektakulär upplevelse året om. Dessa majestätiska höjder, uppbyggda av imponerande sand- och modominerade kalkhaltiga avlagringar från istiden, erbjuder enastående panoramavyer över det skånska landskapet. Vid höstens ankomst förvandlas backarna till ett böljande lila hav när ljungen blommar i full prakt. Det är en syn som lockar besökare från när och fjärran för att uppleva naturens skönhet.

Under sommaren är det inte ovanligt att se kor betande på de öppna markerna, medan får och unghästar också får njuta av sommarbetet. Denna levande jordbruksaktivitet ger en autentisk känsla av landsbygdslivet och förstärker kopplingen till det omgivande samhället.

Men det är inte bara sommaren som lockar till de norra backarna. Även vintertid förvandlas området till ett paradis för vinterentusiaster. Med tillräckligt med snö kan besökare glida nerför backarna på pulkor eller bege sig ut på längdskidspåren och njuta av den friska luften och den vackra omgivningen.

Och när man står på toppen av Brösarps norra backar och blickar ut över landskapet, sträcker sig utsikten ända till Hanöbukten i öster och Verkeåns dalgång i söder. Vid klar väderlek sägs det till och med att man kan skymta Bornholm i fjärran.

Denna unika plats, med sin sandstäppskaraktär och rika flora och fauna, är en pärla i Skåne. Att besöka de norra backarna är att uppleva naturens storslagenhet och njuta av lugnet och skönheten i det omgivande landskapet.

Filminspelningar

Brösarps backar och Österlen har länge varit en magnet för konstnärer och filmskapare, lockade av dess unika skönhet och atmosfär. Redan under Carl von Linnés skånska resa år 1749 dokumenterades områdets förtrollande natur. Men det var målarprinsen, prins Eugen, som förstod dess magiska ljus och formade det till tidlösa målningar som fångade inte bara backarnas skönhet utan även det sydländska ljuset.

Genom åren har Brösarps backar blivit en oemotståndlig plats för filminspelningar och reklamkampanjer. Hasse och Tage fann inspiration här till sin klassiska film “Äppelkriget”, där de använde det dramatiska landskapet som en perfekt bakgrund för sina berättelser. Därefter blev Brösarps backar kända som “Bregottfabriken” genom Arlas reklamkampanjer, där dess idylliska miljö blev en symbol för svensk kvalitet och smör.

Astrid Lindgren valde detta magiska landskap som kuliss för sin episka saga “Bröderna Lejonhjärta”. De södra backarna gestaltade den sagolika Körsbärsdalen i Nangijala, vilket förstärkte områdets plats i den svenska litteraturen och fantasin.

Så genom konst, film och litteratur har Brösarps backar och Österlen blivit en del av den svenska kulturen och en plats som fortsätter att inspirera och fascinera både konstnärer och besökare från hela världen.

Fotoalbum: Brösarps backar

Brösarps backar - Österlen
Brösarps backar - Österlen