Flatehall - Prästens badkar - Viks fiskeläge - Österlen
Flatehall - Prästens badkar - Viks fiskeläge

Flatehall

Flatehall – Om du tar dig knappt hundra meter söderut från parkeringsplatsen, längs en stig som slingrar sig mot havet, når du en klippa vid namn Flatehall. Det är lätt att förstå varför den fått detta namn, då klippan är helt platt.

Prästens badkar har lockat besökare i generationer. Det är en unik vulkanisk formation som ligger strax söder om Viks fiskeläge. Geologer har länge debatterat hur denna säregna formation har skapats. En gemensam uppfattning är att formationen är troligen en så kallad sandvulkan som bildats då artesiskt vatten har trängt upp på en havsbotten för omkring 500 miljoner år sedan. Utbrottet har skapat cirkelliknande formationer som stelnat till ett imponerande mönster i form av en stor ros i klippan.

Det finns ca 100 så kallade “badkar” på Österlen, men den enda synliga är den på Viks fiskeläge. Formationen saknar motsvarighet i världen.

Sandstenen kring badkaret är rik på spårfossil som framträder tydligt på hällarnas yta. Dessa spår kallas i folkmun för ”kråksparkar”.

Observera att Prästens badkar brukar förväxlats med “Rosen”, vilket är en annan formation. Prästens badkar är en vattenfylld häll, klippan som ser ut som en predikstol med trappsteg. Predikstolen ligger ca 100 meter norr om Rosen. Det sägs att en präst en gång i tiden nyttjade formationen som badkar.

Flatehall - Prästens badkar - Viks fiskeläge - Österlen
Flatehall - Prästens badkar - Viks fiskeläge
Prästens badkar - Rosen - Viks fiskeläge - Österlen
Rosen - Prästens badkar - Viks fiskeläge - Österlen
Prästens badkar - Viks fiskeläge - Österlen
Prästens badkar - Viks fiskeläge - Österlen

Gå vägen söderut cirka 100 meter till den röda pålen på vägens vänstra sida. Vik därefter av mot havet och följ den smala stig som skymtar mellan ängens växtlighet och som slutar vid betongröret / grillplatsen. Nu befinner du dig bara 40 meter från Prästens badkar. Gå rakt mot havet men observera att klippformationen har samma höjd som kringliggande hallar. Därför kan det vara svårt att upptäcka den på avstånd – först när du nått ända fram till mötet mellan klippkusten och havet ser du den geologiska bildning som har fått namnet Prästens badkar. /Ingvar Holm

Fotoalbum: Prästens badkar

Prästens badkar - Viks fiskeläge - Österlen
Prästens badkar - Viks fiskeläge
Prästens badkar - Rosen - Viks fiskeläge - Österlen
Rosen - Prästens badkar - Vik